30 min.
75 min.
165 min.
Ten przepis jest wyjątkowy. Chutney (czy jak kto woli – czatnej) z czerwonej cebuli idealnie komponuje się z mięsem i serami. Zawsze przyrządzam go w lecie, a potem podaję zimą.
Składniki:
- 1 kg czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
- 150 g rodzynek, opłukanych
- 800 g cukru
- 2 liście laurowe
- 1/2 laski cynamonu, połamanej na 3-4 części
Przygotowanie:
1W dużym garnku wymieszać cebulę z rodzynkami, cukrem, liśćmi laurowymi, przyprawami i solą. Odstawić na godzinę.
2Garnek postawić na ogień, dodać wino i ocet. Zagotować, dodać orzechy, zmniejszyć ogień i gotować przez godzinę, aż chutney zgęstnieje.
3W międzyczasie przygotować słoiki – umyć i wyparzyć. Ustawić na ściereczce. Napełniać gorącym sosem, zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od góry słoika. Zakręcić i owinąć ściereczką, aby w trakcie pasteryzacji nie obijały się jeden od drugiego.
4Słoiki wstawić do dużego garnka, zalać gorącą wodą. Gotować przez 15 minut od momentu zagotowania się wody. Ostrożnie wyjąć słoiki i odstawić do przestudzenia. Sprawdzić czy słoiki są dobrze zakręcone. Jeśli wieczko jest lekko wklęsłe – to znaczy, że są odpowiednio zassane. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Porcja dla:
5 osób