40 min.
40 min.
80 min.
Oto odświeżająca, kolorowa salsa, bogata w witaminy i przeciwutleniacze. Jest ona doskonałym dodatkiem do chrupiących chipsów tortilla domowej roboty, które krótko pieczemy zamiast smażyć, aby były zdrowe i zawierały niewiele tłuszczu. Chipsy można zrobić z tortilli kukurydzianych lub pszennych.
Składniki:
- 8 tortilli kukurydzianych (ok. 300 g)
Przygotowanie:
1Obrać mango, odciąć miąższ od pestki, pokroić na małe kawałki i włożyć do dużej miski. Wrzucić pomidory pokrojone na niewielkie kawałki.
2Dodać sok i skórkę z limonki, chili, czosnek, kolendrę i szczypiorek. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do salaterki, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na czas przygotowania chipsów tortilla.
3Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Pokroić tortille na trójkątne kawałki nożyczkami kuchennymi. Rozłożyć trójkąciki na papierze do pieczenia i piec 15 minut, aż staną się chrupiące i twarde. Przełożyć na metalową kratkę, żeby ostygły.
4Miseczkę z dipem postawić przy brzegu dużego półmiska, a wokół niej rozrzucić chipsy i podawać.
Porcja dla:
6 osób