Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Pieczone chipsy z buraków to bardzo zdrowa przekąska. Nawet dzieci je polubią, więc przemycimy im trochę witamin!
Składniki:
- tłuszcz w spreju
- 5 dużych buraków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
- 1 łyżka oliwy z oliwek (lub więcej)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200°C (gaz: 6). Dużą blachę spryskać tłuszczem w spreju.
2Ułożyć plasterki buraków jedną warstwą na blaszce. Posmarować z obydwu stron oliwą i oprószyć solą i pieprzem.
3Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie odwrócić plasterki na drugą stronę i piec jeszcze ok. 15-20 minut, aż będą chrupiące. Wystudzić na metalowej kratce.
Porcja dla:
4 osób