Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Pieczone chipsy z buraków to bardzo zdrowa przekąska. Nawet dzieci je polubią, więc przemycimy im trochę witamin!

Składniki:

  • tłuszcz w spreju
  • 5 dużych buraków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (lub więcej)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200°C (gaz: 6). Dużą blachę spryskać tłuszczem w spreju.

2Ułożyć plasterki buraków jedną warstwą na blaszce. Posmarować z obydwu stron oliwą i oprószyć solą i pieprzem.

3Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie odwrócić plasterki na drugą stronę i piec jeszcze ok. 15-20 minut, aż będą chrupiące. Wystudzić na metalowej kratce.

Porcja dla:

4 osób