15 min.
35 min.
50 min.
Chrupiące i pełne wartości odżywczych! Chipsy z jarmużu z dodatkiem oliwy, soli i octu winnego z sherry. Trzeba uważnie pilnować aby się nie przypaliły!
Składniki:
- 1 pęczek jarmużu
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka octu winnego z sherry
- szczypta soli
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C.
2Odkroić twardsze części (łodygi) od liści jarmużu. Liście pokroić na mniejsze części o mniej więcej tym samym rozmiarze. Dobrze umyć i wysuszyć w suszarce do sałaty lub za pomocą ręczników papierowych – jarmuż musi być całkiem suchy!
3Włożyć jarmuż do woreczka foliowego, dodać połowę łyżki oliwy, zamknąć szczelnie woreczek ściskając go, tak aby oliwa równomiernie pokryła jarmuż.
4Dodać resztę oliwy do woreczka i znów ściskać, aż jarmuż się dobrze pokryje oliwą i będzie lekko „zgnieciony”.
5Dodać do woreczka ocet winny i potrząsać aby pokrył jarmuż.
6Wyłożyć jarmuż równomiernie na dużą blachę do pieczenia. Piec przez ok. 20-35 minut w rozgrzanym piekarniku. Sprawdzać co chwilę, czy liście się nie przypalają.
7Zaraz po wyjęciu z piekarnika oprószyć solą.
Porcja dla:
2 osób