Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
150 min.

Ten miękki, lekki chleb wypiekany z ciasta z dodatkiem świeżo utłuczonych ziemniaków ma wspaniały smak i konsystencję. Najlepiej pokroić go na cieniutkie kromki i podawać z delikatnymi pastami i wędlinami lub opieczony z miodem.

Składniki:

  • 400 g mączystych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych na duże kawałki
  • 700 g białej mąki chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 1 łyżka melasy

Przygotowanie:

1Włożyć ziemniaki do rondla z wrzątkiem i gotować na małym ogniu 15 minut, aż będą miękkie. Odlać, ale zachować wodę. Kiedy ziemniaki przestaną parzyć dłonie, obrać je ze skórki. Ugnieść, żeby powstało gładkie purée i odstawić, aby ostygły.

2Przesiać 600 g mąki i sól do dużej miski. Dodać ubite ziemniaki i rozcierać je palcami z mąką, aż powstanie gładkie ciasto. Wrzucić drożdże i starannie wymieszać.

3Odmierzyć 300 g wody, w której gotowaliśmy ziemniaki (powinna ona w międzyczasie ostygnąć i być już letnia). Dodać melasę, wymieszać, aż cała się rozpuści. Wlać płyn do mąki z ziemniakami i starannie wymieszać – najłatwiej zrobić to dłońmi. Wyrabiając dodać jak najwięcej pozostałej mąki – ciasto powinno być miękkie, ale nie lepkie.

4Wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką i zagniatać 5-10 minut, aż zrobi się gładkie i dość elastyczne. Włożyć do dużej nasmarowanej miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut, aż zwiększy objętość półtora raza.

5Wyłożyć ciasto ponownie na blat poprószony mąką i ubić pięściami, a następnie zagniatać około 3 minut. Podzielić na połówki i uformować z każdej bochenek. Włożyć do 2 dobrze nasmarowanych, małych keksówek. Ponownie przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut, by wyrosło.

6Pod koniec czasu przeznaczonego na wyrastanie ciasta rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Odkryć bochenki i piec 40-45 minut, aż dobrze wyrosną i przyrumienią się, a popukane w spód (po wyjęciu z form) będą wydawać pusty odgłos. Przełożyć na metalową kratkę, by ostygły. Można je przechowywać do 7 dni.

Porcja dla:

2 osób