Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
90 min.

Chrupiąca skórka, puszysty środek i dyniowy aromat, a wszystko to w energetycznym, pomarańczowym kolorze. Chlebek dyniowy urzeka lekko słodkawym smakiem i długotrwałą świeżością. To idealne zastępstwo zwykłego chleba można upiec z użyciem dojrzałych, jesiennych dyń.

Składniki:

  • 25 dag miąższu z dyni
  • 100 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 dag drożdży
  • 50 dag mąki chlebowej
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • 1/4 szklanki oleju
  • + foremka do ciast i pasztetów

Przygotowanie:

1Zanim przystąpimy do wyrabiania ciasta na chlebek, warto wydrążyć miąższ z dyni i rozdrobnić na mniejsze kawałki. Dzięki temu jej aromat zostanie równomiernie rozprowadzony po całym cieście.

2Następnie w letnim mleku rozpuszczamy cukier i dodajemy drożdże. Mieszankę odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut.

3W tym czasie do przesianej mąki chlebowej dodajemy drobną sól, miąższ z dyni, olej i w końcu także wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Przekładamy je do specjalnej foremki o odpowiednim kształcie (sprawdzi się taka do ciast i pasztetów, np. marki Jan Niezbędny, która nie wymaga smarowania tłuszczem). Następnie odstawiamy ciasto na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C.

5Gdy ciasto wyrośnie wstawiamy je do piekarnika na około 30 minut. Przed upływem tego czasu nie otwieramy piekarnika, by chleb nie opadł. Kiedy skórka chleba już się zrumieni i nabierze apetycznego, pomarańczowego koloru, patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest suche w środku. Jeśli tak, możemy wyciągnąć chlebek z piekarnika. Smacznego!

Porcja dla:

1 osoby