Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
50 min.

Orzechowy chlebek to wariacja na temat tradycyjnych duńskich wypieków. Nadaje się na śniadanie lub wczesny lunch, ale można go też podać do popołudniowej herbaty. Zawiera bardzo mało tłuszczu.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 170 g drobnego cukru
  • 7 g suszonych drożdży
  • szczypta soli
  • 300 ml półtłustego mleka
  • 70 g masła

Przygotowanie:

1Wymieszać w dużym naczyniu 225 g mąki, 70 g drobnego cukru, drożdże i sól. Podgrzać w małym rondelku mleko z 55 g masła (płyn ma być ciepły, ale nie gorący). Wlać do mąki z dodatkami, wymieszać. Mieszając dodać roztrzepane jajko. Dodać 175 g mąki i energicznie mieszać 2-3 minuty, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia.

2Podsypać stolnicę resztą mąki. Wyłożyć na nią ciasto i zagniatać 10 minut, aż będzie gładkie i sprężyste, dodać tyle mąki, żeby się nie lepiło. Spryskać duże naczynie olejem w aerozolu albo wlać łyżeczkę oliwy z oliwek i rozprowadzić po całej powierzchni. Włożyć ciasto do naczynia, przykryć i odstawić na 10 minut.

3Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Orzechy, rodzynki i resztę cukru wymieszać z łyżką skórki z pomarańczy. Odstawić. Stopić i odstawić resztę masła. Przenieść wyrośnięte ciasto na blachę i uformować z niego owalny placek o wymiarach 35 × 23 cm.

4Posmarować ciasto roztopionym masłem. Naciąć placek wzdłuż tak, aby nacięcia dzieliły je na trzy równe części, ale nie przecinać do końca. Zewnętrzne części poprzecinać poprzecznie w paski o długości 7,5 cm i szerokości 2,5 cm. Rozsmarować orzechowe nadzienie na środkowej części. Nakryć je bocznymi paskami, związując lub splatając ich końce. Przykryć ręcznikiem i postawić w ciepłym miejscu, żeby rosło. Powinno powiększyć objętość mniej więcej dwukrotnie (ok. 45 minut).

5Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Piec chlebek około 20 minut, aż się przyrumieni. Studzić 15 minut. Wymieszać cukier puder ze skórką pomarańczową i taką ilością soku pomarańczowego, żeby powstał lukier lepiący się do łyżki. Polać lukrem ciepły chleb. Podawać na ciepło.

Porcja dla:

16 osób