Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
25 min.

Smażone słodkie ciastka posypane cukrem pudrem.

Składniki:

  • 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 75 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka octu

Przygotowanie:

1W średniej misce wymieszać masło, żółtka, cukier, śmietanę, ocet i rum do uzyskania gładkiej masy. Nadal mieszając stopniowo dodawać mąkę, aż ciasto będzie wystarczająco grube do ugniatania. Przełożyć ciasto na powierzchnię lekko posypaną mąką i ugniatać przez ok. 15 minut. Włożyć ciasto do miski i przykryć ściereczką. Zostawić w chłodnym miejscu na godzinę.

2Podgrzać olej w dużej ciężkiej patelni do 190°C. Aby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco gorący, położyć w nim kawałek ciasta. Jeśli natychmiast wychodzi na powierzchnię, to znaczy, że temperatura jest prawidłowa. Na powierzchni lekko posypanej mąka rozwałkować ciasto, na nie grubsze niż 1/2 cm grubości. Pokroić w paski o szerokości 5 cm i długości 18 cm. Wyciąć 5 cm szczelinę na środku i wzdłuż paska. Przeciągnąć jeden koniec przez szczelinę.

3Smażyć po 4-5 pasków jednocześnie, przewracając raz na drugą stronę, aż będą brązowe. Odsączyć na ręcznikach papierowych i posypać cukrem pudrem, kiedy są jeszcze ciepłe.

Porcja dla:

36 osób