Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
90 min.

Niezawodny przepis na faworki – krążący od zawsze w rodzinie przepis wujka, którego wypieki cieszą przy każdej okazji!

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • 3 żołtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu
  • 500 g tłuszczu do smażenia
  • 100 g cukru pudru

Przygotowanie:

1Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, sól, proszek do pieczenia i spirytus, wymieszać i zarobić jednolite ciasto.

2Ciasto rozwałkowywać partiami, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Kroić nożem paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Każdy pasek naciąć przez środek na długość 5 cm i przewinąć.

3W szerokim garnku rozgrzać tłuszcz. Sprawdzić temperaturę wrzucając kawałek ciasta – jeśli szybko podpłynie na powierzchnię i się zrumieni – temperatura jest odpowiednia.

4Chrust wrzucać na tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować na bibułę, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Oprószyć cukrem pudrem.

Porcja dla:

10 osób