60 min.
30 min.
90 min.
Niezawodny przepis na faworki – krążący od zawsze w rodzinie przepis wujka, którego wypieki cieszą przy każdej okazji!
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
- 3 żołtka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu
- 500 g tłuszczu do smażenia
- 100 g cukru pudru
Przygotowanie:
1Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, sól, proszek do pieczenia i spirytus, wymieszać i zarobić jednolite ciasto.
2Ciasto rozwałkowywać partiami, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Kroić nożem paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Każdy pasek naciąć przez środek na długość 5 cm i przewinąć.
3W szerokim garnku rozgrzać tłuszcz. Sprawdzić temperaturę wrzucając kawałek ciasta – jeśli szybko podpłynie na powierzchnię i się zrumieni – temperatura jest odpowiednia.
4Chrust wrzucać na tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować na bibułę, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Oprószyć cukrem pudrem.
Porcja dla:
10 osób