10 min.
40 min.
50 min.
Ten gulasz ziemniaczany pochodzi z Algierii, a jego nieodłącznym elementem jest dersa – czyli pikantna pasta z chili i czosnku. Można go podać jako osobne danie (odpowiednie dla wegan), albo jako przystawkę do dań rybnych lub mięsnych. To autentyczne danie z północnej Afryki, które można z łatwością przygotować w domu z kilku prostych składników.
Składniki:
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała czerwona papryczka chili, posiekana (pestki usunąć)
- 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1Dersa: Ząbki czosnku obrać i poprzekrawać wzdłuż na pół. Usunąć ze środka zielony zalążek.
2W��ożyć czosnek, chili i przyprawy do moździerza i utrzeć wszystko na jednolitą pastę. Dodać oliwę i dobrze wymieszać.
3Gulasz: Duży żeliwny garnek (lub inny duży garnek o grubym dnie) ustawić na średnim ogniu. Dodać pastę z moździerza i smażyć przez kilka minut, aż zacznie wydzielać intensywny aromat.
4Dodać ziemniaki i dobrze wymieszać. Dodać koncentrat pomidorowy i sól do smaku. Dodać tyle wody, aby przykryła ziemniaki i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
5Wyjąć ziemniaki z garnka łyżką cedzakową i polać sosem.
Porcja dla:
4 osób