Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
75 min.
Całkowity czas:
80 min.

Przepyszny chutney, który wyjątkowo dobrze pasuje do wieprzowiny i innych pieczonych mięs. Możesz zrobić ten sos zawczasu, a później przechowywać go w lodówce.

Składniki:

  • 3 duże jabłka, obrane i drobno posiekane
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 50 g drobnego cukru
  • 2 łyżki sznapsa jabłkowego (wódki jabłkowej) lub Calvados
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól

Przygotowanie:

1W małym rondelku o grubym dnie wymieszać jabłka z tymiankiem, liściem laurowym, cukrem, sznapsem i octem jabłkowym.

2Delikatnie gotować przez 1 godzinę do 75 minut, pod częściowym przykryciem, aż sos zgęstnieje stanie się lepki. Od czasu do czasu mieszać.

3Doprawić do smaku solą. Wyjąć liść laurowy i podawać na gorąco lub na ciepło.

Porcja dla:

6 osób