Chutney wiśniowy

Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
55 min.

Prosty, aromatyczny sos typu „czatnej” (ang. chutney), doprawiony cynamonem i goździkami. Doskonale smakuje z pieczonym mięsem – zimnym lub ciepłym, z kawałkiem sera lub na krakersach.

Składniki:

  • 325 g świeżych, słodkich wiśni
  • 1 jabłko – obrane i starte na tarce
  • 70 ml octu jabłkowego
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1/2 łyżeczki gorczycy w proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g cukru

Przygotowanie:

1Wszystkie składniki włożyć do małego rondelka i doprowadzić do wrzenia. Gotować bez przykrycia przez 45 minut na średnim ogniu, często mieszając.

2Gorący sos przelać do sterylnego słoika i dokładnie zakręcić wieczko. Odstawić w temperaturze pokojowej, żeby ostygł, a następnie przechowywać w lodówce.

Porcja dla:

16 osób