Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Prosty, aromatyczny sos typu „czatnej” (ang. chutney), doprawiony cynamonem i goździkami. Doskonale smakuje z pieczonym mięsem – zimnym lub ciepłym, z kawałkiem sera lub na krakersach.
Składniki:
- 325 g świeżych, słodkich wiśni
- 1 jabłko – obrane i starte na tarce
- 70 ml octu jabłkowego
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1/2 łyżeczki gorczycy w proszku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100 g cukru
Przygotowanie:
1Wszystkie składniki włożyć do małego rondelka i doprowadzić do wrzenia. Gotować bez przykrycia przez 45 minut na średnim ogniu, często mieszając.
2Gorący sos przelać do sterylnego słoika i dokładnie zakręcić wieczko. Odstawić w temperaturze pokojowej, żeby ostygł, a następnie przechowywać w lodówce.
Porcja dla:
16 osób