Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Ciasto francuskie z nadzieniem łososiowym smakuje wybornie maczane w tzatzikach, greckim sosie jogurtowo-ogórkowym. Najlepiej podawać z młodymi ziemniakami i kruchymi listkami sałaty.

Składniki:

  • 375 g gotowego ciasta francuskiego
  • 160 g filetu z łososia bez skóry, pokrojonego w kostkę o boku 1–2 cm
  • 120 g mrożonego bobu
  • 25 g posiekanego świeżego koperku lub listków kopru włoskiego
  • 25 g szczypiorku, posiekanego

Przygotowanie:

1Przyrządzić nadzienie. Wyjąć opakowanie ciasta z lodówki. Jeśli czas na to pozwoli, odstawić je, wciąż zawinięte, na 20 minut w temperaturze pokojowej. Rozgrzać piekarnik do temperatury 240°C. Włożyć kawałki łososia do miski. Dodać mrożony bób i zioła. Doprawić solą i pieprzem, starannie wymieszać.

2Nadziać ciasteczka. Rozwinąć ciasto, ale pozostawić je na papierze. Pokroić na 4 kawałki o wymiarach 17,5 × 8,5 cm. Posmarować wszystkie lekko jajkiem. Rozłożyć na nich nadzienie rybne, ale pozostawić wolne brzegi. Ułożyć na nadzieniu po kawałku sera ricotta. Zawinąć dłuższe boki do góry tak, by złączyły się ze sobą, i ścisnąć. Złączyć ze sobą i ścisnąć także krótsze boki, żeby zamknąć nadzienie w środku.

3Upiec ciasteczka. Przełożyć ciasteczka na blachę i posmarować jajkiem. Piec 20 minut, aż wyrosną i się przyrumienią.

4Przyrządzić sos tzatziki. Zetrzeć ogórek na tarce do sita i wycisnąć nadmiar soku do zlewozmywaka. Wymieszać miąższ ogórka z jogurtem i czosnkiem (jeśli używamy). Przełożyć tzatziki do miski i podawać wraz z gorącymi ciasteczkami łososiowymi.

Porcja dla:

4 osób