Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Pyszny wegański obiad: wydrążone cukinie nadziewane duszonymi pieczarkami z cebulką, ciecierzycą i orientalnymi ziołami. Świetnie smakują podane z sosem pomidorowym.

Składniki:

  • 4 cukinie, przekrojone na pół
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 100 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4). Wysmarować tłuszczem płytkie naczynie żaroodporne.

2Łyżką wydrążyć miąższ z połówek cukinii i posiekać go. Wydrążone cukinie ułożyć w przygotowanym naczyniu skórą do dołu.

3W dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Smażyć cebulę przez 5 minut, a następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 2 minuty.

4Dodać posiekaną cukinię i pieczarki i smażyć przez 5 minut.

5Dodać kolendrę, kumin, ciecierzycę, sol z cytryny, sól i pieprz. Wymieszać i nałożyć do wgłębień w cukiniach.

6Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 minut, aż cukinia będzie miękka.

Porcja dla:

8 osób