30 min.
30 min.
60 min.
Pyszny wegański obiad: wydrążone cukinie nadziewane duszonymi pieczarkami z cebulką, ciecierzycą i orientalnymi ziołami. Świetnie smakują podane z sosem pomidorowym.
Składniki:
- 4 cukinie, przekrojone na pół
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 100 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4). Wysmarować tłuszczem płytkie naczynie żaroodporne.
2Łyżką wydrążyć miąższ z połówek cukinii i posiekać go. Wydrążone cukinie ułożyć w przygotowanym naczyniu skórą do dołu.
3W dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Smażyć cebulę przez 5 minut, a następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 2 minuty.
4Dodać posiekaną cukinię i pieczarki i smażyć przez 5 minut.
5Dodać kolendrę, kumin, ciecierzycę, sol z cytryny, sól i pieprz. Wymieszać i nałożyć do wgłębień w cukiniach.
6Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 minut, aż cukinia będzie miękka.
Porcja dla:
8 osób