Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
To pożywne, lekko pikantne curry, przyrządzane z gotowej soczewicy puy, jest doskonałą potrawą, jeśli musimy szybko nakarmić głodną rodzinę. Świetnie smakuje z podgrzanym chlebkiem naan oraz tartą marchwią.
Składniki:
- 6 jajek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, drobno posiekana
- 4 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 5 cm świeżego imbiru, obranego i startego
Przygotowanie:
1Jajka ugotować na twardo. Obrać i przekroić na pół lub pokroić w plasterki.
2W dużym garnku rozgrzać oliwę i smażyć cebulę przez 4 minuty. Dodać czosnek i imbir, smażyć przez minutę, cały czas mieszając. Dodać pomidory i przyprawy, wymieszać, przykryć i dusić przez 5 minut.
3Dodać soczewicę i wywar, gotować przez kolejne 5 minut.
4Soczewicę przekładać do miseczek, na wierzch ułożyć jajka i podawać.
Porcja dla:
4 osób