Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

To pożywne, lekko pikantne curry, przyrządzane z gotowej soczewicy puy, jest doskonałą potrawą, jeśli musimy szybko nakarmić głodną rodzinę. Świetnie smakuje z podgrzanym chlebkiem naan oraz tartą marchwią.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 5 cm świeżego imbiru, obranego i startego

Przygotowanie:

1Jajka ugotować na twardo. Obrać i przekroić na pół lub pokroić w plasterki.

2W dużym garnku rozgrzać oliwę i smażyć cebulę przez 4 minuty. Dodać czosnek i imbir, smażyć przez minutę, cały czas mieszając. Dodać pomidory i przyprawy, wymieszać, przykryć i dusić przez 5 minut.

3Dodać soczewicę i wywar, gotować przez kolejne 5 minut.

4Soczewicę przekładać do miseczek, na wierzch ułożyć jajka i podawać.

Porcja dla:

4 osób