20 min.
20 min.
Oto orzeźwiający napój ze świeżych cytrusów, lekko posłodzony, z dodatkiem skórki limonki i mięty. Świeżo wyciśnięty sok różni się smakiem i wartością odżywczą od kupnych soków, nawet tych, które producenci określają jako „świeżo wyciśnięte” – ponieważ witamina C zaczyna się rozkładać, gdy tylko owoc lub warzywo zostanie przecięte. Ten napój jest świetny na śniadanie lub lunch.
Składniki:
- 4 soczyste pomarańcze (ok. 500 g)
- 1 różowy grejpfrut
- 1 cytryna
- 1 limonka
- starta skórka z 1 limonki
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki świeżej mięty, posiekanej
Przygotowanie:
1Przekroić pomarańcze, grejpfruta, cytrynę i limonkę na połówki. Wycisnąć je za pomocą elektrycznej lub ręcznej wyciskarki, najlepiej takiej, która odcedza pestki, ale zostawia miąższ. Można też wycisnąć sok bez wyciskarki. Należy wbić widelec w miąższ kilka razy, a potem wyciskać sok ręką, wbijając widelec od czasu do czasu.
2Wlać soki z cytrusów do dzbanka, dodając skórkę limonki, 4 łyżki wody, cukier i posiekaną miętę. Zamieszać i nalać do szklanek. Dodać kilka kostek lodu i, ewentualnie, cząstki cytryny i limonki.
Porcja dla:
4 osób