Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Jasnozielony groszek cukrowy jest tak delikatny, że można go jeść w całości, razem ze strączkami, jak fasolkę szparagową. Nie potrzeba do niego gęstego sosu – wystarczą lekkie dodatki.
Składniki:
- 700 g groszku cukrowego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 3 szalotki, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
Przygotowanie:
1Obrać groszek z włókien (jeśli to konieczne). Rozgrzać oliwę na dużej teflonowej patelni na średnim ogniu. Wrzucić szalotkę i czosnek, smażyć około 3 minut, mieszając, aż szalotka zmięknie.
2Dodać groszek cukrowy i skórkę z cytryny, dusić około 4 minut, mieszając, aż groszek lekko zmięknie.
Porcja dla:
4 osób