Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Jasnozielony groszek cukrowy jest tak delikatny, że można go jeść w całości, razem ze strączkami, jak fasolkę szparagową. Nie potrzeba do niego gęstego sosu – wystarczą lekkie dodatki.

Składniki:

  • 700 g groszku cukrowego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 3 szalotki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny

Przygotowanie:

1Obrać groszek z włókien (jeśli to konieczne). Rozgrzać oliwę na dużej teflonowej patelni na średnim ogniu. Wrzucić szalotkę i czosnek, smażyć około 3 minut, mieszając, aż szalotka zmięknie.

2Dodać groszek cukrowy i skórkę z cytryny, dusić około 4 minut, mieszając, aż groszek lekko zmięknie.

Porcja dla:

4 osób