Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
590 min.

Ta fasola jest wyśmienitym dodatkiem do ryżu, może też stanowić sos do makaronu. Podawać z chlebem z chrupiącą skórką.

Składniki:

  • 500 g czarnej fasoli, opłukanej
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 zielona papryka, drobno pokrojona
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
  • 1,5 łyżeczki mielonego kuminu

Przygotowanie:

1W dużej misce namoczyć fasolę w wodzie i odstawić na noc. Woda ma przykrywać fasolę.

2Opłukać fasolę i przełożyć do dużego garnka. Dodać cebulę, paprykę, paprykę w proszku, liście laurowe, kumin, oregano, papryczki chili i tyle wody, aby to wszystko przykryła. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 1,5 godziny.

3Sprawdzić, czy fasola jest miękka, a gdy już będzie miękka, dodać czosnek i ocet balsamiczny. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Porcja dla:

6 osób