Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
80 min.
80 min.
Całkowity czas:
570 min.
570 min.
Pyszne wegetariańskie danie. Czerwona fasola duszona z pomidorami i podawana z serem feta. Fasolę należy wcześniej namoczyć i odstawić na noc, albo użyć fasoli z puszki.
Składniki:
- 1 szklanka suchej czerwonej fasoli
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 3 pomidory
- sól i pieprz do smaku
- 1 pęczek świeżych ziół (bazylia, kolendra)
- 200 g sera feta
Przygotowanie:
1Fasolę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na noc. Na drugi dzień odcedzić, zalać świeżą wodą, przykryć i gotować na średnim ogniu przez około 1 godzinę, aż fasola będzie miękka.
2Cebulę posiekać i smażyć na maśle przez 5 minut.
3Do cebuli dodać odcedzoną fasolę i smażyć przez kilka minut, cały czas mieszając.
4Pomidory pokroić w kostkę, dodać do fasoli, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić przez parę minut.
5Gotowe danie posypać świeżymi ziołami i pokruszonym serem.
Porcja dla:
4 osób