Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
80 min.
Całkowity czas:
570 min.

Pyszne wegetariańskie danie. Czerwona fasola duszona z pomidorami i podawana z serem feta. Fasolę należy wcześniej namoczyć i odstawić na noc, albo użyć fasoli z puszki.

Składniki:

  • 1 szklanka suchej czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 3 pomidory
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 pęczek świeżych ziół (bazylia, kolendra)
  • 200 g sera feta

Przygotowanie:

1Fasolę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na noc. Na drugi dzień odcedzić, zalać świeżą wodą, przykryć i gotować na średnim ogniu przez około 1 godzinę, aż fasola będzie miękka.

2Cebulę posiekać i smażyć na maśle przez 5 minut.

3Do cebuli dodać odcedzoną fasolę i smażyć przez kilka minut, cały czas mieszając.

4Pomidory pokroić w kostkę, dodać do fasoli, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić przez parę minut.

5Gotowe danie posypać świeżymi ziołami i pokruszonym serem.

Porcja dla:

4 osób