Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
50 min.

Prosty, smaczny i bardzo aromatyczny sposób na młode czerwone ziemniaki. Rewelacyjny dodatek do obiadu!

Składniki:

  • 1 kg czerwonych ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
  • 55 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki rozgniecionego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka startego parmezanu

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C.

2Włożyć ziemniaki do brytfanki wielkości około 22×22 cm.

3W małej misce połączyć stopione masło z czosnkiem, solą i sokiem z cytryny, zalać tym ziemniaki i wymieszać, aby równo pokryły się omastą. Posypać parmezanem.

4Piec pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut. Odkryć i piec kolejne 10 minut, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru.

Porcja dla:

4 osób