Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Prosty, smaczny i bardzo aromatyczny sposób na młode czerwone ziemniaki. Rewelacyjny dodatek do obiadu!
Składniki:
- 1 kg czerwonych ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
- 55 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki rozgniecionego czosnku
- 1 łyżeczka soli
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka startego parmezanu
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175°C.
2Włożyć ziemniaki do brytfanki wielkości około 22×22 cm.
3W małej misce połączyć stopione masło z czosnkiem, solą i sokiem z cytryny, zalać tym ziemniaki i wymieszać, aby równo pokryły się omastą. Posypać parmezanem.
4Piec pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut. Odkryć i piec kolejne 10 minut, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru.
Porcja dla:
4 osób