Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Bogate i aromatyczne danie prosto z kuchni indyjskiej – dahl z soczewicy. Doskonałe jako pełnowartościowy posiłek, podawane z ryżem basmati.

Składniki:

  • 2 szklanki (400 g) czerwonej soczewicy
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżki pasty curry
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka zmielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku

Przygotowanie:

1Soczewicę przepłukać w zimnej wodzie, aż woda będzie czysta. W przeciwnym razie będą się zbierać szumowiny. Soczewicę włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować na małym ogniu, aż będzie miękka.

2Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę.

3W międzyczasie w misce wymieszać wszystkie przyprawy. Następnie dodać do cebuli i smażyć chwilę na dużym ogniu przez 1-2 minuty cały czas mieszając.

4Dodać koncentrat pomidorowy, zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż soczewica będzie gotowa.

5Ugotowaną soczewicę odcedzić i dodać do sosu curry. Wymieszać i od razu podawać.

Porcja dla:

8 osób