Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Bogate i aromatyczne danie prosto z kuchni indyjskiej – dahl z soczewicy. Doskonałe jako pełnowartościowy posiłek, podawane z ryżem basmati.
Składniki:
- 2 szklanki (400 g) czerwonej soczewicy
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżki pasty curry
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1 łyżeczka zmielonej kurkumy
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
Przygotowanie:
1Soczewicę przepłukać w zimnej wodzie, aż woda będzie czysta. W przeciwnym razie będą się zbierać szumowiny. Soczewicę włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować na małym ogniu, aż będzie miękka.
2Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę.
3W międzyczasie w misce wymieszać wszystkie przyprawy. Następnie dodać do cebuli i smażyć chwilę na dużym ogniu przez 1-2 minuty cały czas mieszając.
4Dodać koncentrat pomidorowy, zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż soczewica będzie gotowa.
5Ugotowaną soczewicę odcedzić i dodać do sosu curry. Wymieszać i od razu podawać.
Porcja dla:
8 osób