Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
70 min.

To jest takie łatwe do wykonania i takie dobre! Można podawać ze świeżymi warzywami, z wszelkiego rodzaju krakersami lub z tym, co ja lubię najbardziej – z chipsami z chleba pita.

Składniki:

  • 30 g suszonych na słońcu pomidorów w oleju, odsączonych i bardzo drobno pokrojonych
  • 225 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
  • 115 g (1/2 szklanki) śmietany
  • 60 ml (1/4 szklanki) majonezu
  • 2 ząbki rozgniecionego czosnku

Przygotowanie:

1W robocie kuchennym lub blenderze zmiksować suszone pomidory z serem, śmietaną, majonezem, czosnkiem, ostrym sosem, solą i pieprzem. Po wstępnym wymieszaniu dodać bazylię i zmiksować wszystko na gładką masę. Chłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę przed podaniem.

Porcja dla:

16 osób