Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
150 min.

Smaczne naleśniki z ciasta drożdżowego nadziewane szpinakiem i serem feta. Można użyć zarówno świeżego jak i mrożonego szpinaku.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka (5 g) drożdży instant
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju

Przygotowanie:

1Jajka roztrzepać z cukrem.

2Mąkę wymieszać z drożdżami i solą. Mleko podgrzać i dodać do jajek. Dodać mąkę z drożdżami i szklankę wody, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

3W międzyczasie przygotować farsz. Cebulę posiekać i usmażyć na maśle. Szpinak sparzyć wrzątkiem (jeśli mrożony – rozmrozić). Odcisnąć z wody, posiekać i dodać do cebuli, chwilę smażyć. Dodać mąkę, mleko i ser, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

4Kiedy ciasto wyrośnie, zamieszać i ponownie odstawić do wyrośnięcia.

5Drugi raz już nie mieszać. Ostrożnie nakładać chochelką porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz. Smażyć przez kilka minut z obu stron.

6Na usmażone naleśniki nakładać farsz i składać na pół.

Porcja dla:

4 osób