30 min.
30 min.
150 min.
Smaczne naleśniki z ciasta drożdżowego nadziewane szpinakiem i serem feta. Można użyć zarówno świeżego jak i mrożonego szpinaku.
Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka (5 g) drożdży instant
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
Przygotowanie:
1Jajka roztrzepać z cukrem.
2Mąkę wymieszać z drożdżami i solą. Mleko podgrzać i dodać do jajek. Dodać mąkę z drożdżami i szklankę wody, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
3W międzyczasie przygotować farsz. Cebulę posiekać i usmażyć na maśle. Szpinak sparzyć wrzątkiem (jeśli mrożony – rozmrozić). Odcisnąć z wody, posiekać i dodać do cebuli, chwilę smażyć. Dodać mąkę, mleko i ser, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
4Kiedy ciasto wyrośnie, zamieszać i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
5Drugi raz już nie mieszać. Ostrożnie nakładać chochelką porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz. Smażyć przez kilka minut z obu stron.
6Na usmażone naleśniki nakładać farsz i składać na pół.
Porcja dla:
4 osób