Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
1520 min.

Sok pomarańczowy i suszone morele utworzą sos do duszonych warzyw korzeniowych. Można podawać tę potrawę jako lekkie danie główne dla dwóch lub jako dodatek dla czterech osób.

Składniki:

  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g szalotek
  • 100 g marchewki
  • 100 g brukwi
  • 100 g rzepy
  • 100 g selera
  • 100 g pasternaku

Przygotowanie:

1Włożyć morele do miski i zalać dużą ilością zimnej wody. Zostawić na 8 godzin lub na całą noc.

2Nagrzać piekarnik do 180°C. Rozerwać szalotki, żeby podzieliły się na naturalne segmenty. Jeśli szalotki są duże i nie dzielą się na segmenty, przeciąć je wzdłuż na pół. Pokroić marchewki, brukiew i rzepę na kawałki o boku 5 cm, a selera, pasternak i bataty na kawałki o boku 6 cm. Pokroić pieczarki na ćwiartki lub połowy, w zależności od ich wielkości.

3Podgrzać olej w dużym naczyniu żaroodpornym i dodać wszystkie warzywa. Wymieszać, żeby lekko pokryły się olejem. Smażyć na dużym ogniu, często mieszając, 5–10 minut lub aż warzywa się przyrumienią.

4Odsączyć dokładnie morele i pokroić na ćwiartki.

5Wlać bulion warzywny oraz sok z pomarańczy do naczynia i zagotować. Dodać morele, przyprawić pieprzem. Włożyć naczynie żaroodporne do piekarnika i piec 45–60 minut, lub aż warzywa będą miękkie, a płyn stanie się gęstym sosem. Ozdobić natką pietruszki i podawać ze świeżym chrupiącym chlebem.

Porcja dla:

2 osób