20 min.
60 min.
1520 min.
Sok pomarańczowy i suszone morele utworzą sos do duszonych warzyw korzeniowych. Można podawać tę potrawę jako lekkie danie główne dla dwóch lub jako dodatek dla czterech osób.
Składniki:
- 100 g suszonych moreli
- 100 g szalotek
- 100 g marchewki
- 100 g brukwi
- 100 g rzepy
- 100 g selera
- 100 g pasternaku
Przygotowanie:
1Włożyć morele do miski i zalać dużą ilością zimnej wody. Zostawić na 8 godzin lub na całą noc.
2Nagrzać piekarnik do 180°C. Rozerwać szalotki, żeby podzieliły się na naturalne segmenty. Jeśli szalotki są duże i nie dzielą się na segmenty, przeciąć je wzdłuż na pół. Pokroić marchewki, brukiew i rzepę na kawałki o boku 5 cm, a selera, pasternak i bataty na kawałki o boku 6 cm. Pokroić pieczarki na ćwiartki lub połowy, w zależności od ich wielkości.
3Podgrzać olej w dużym naczyniu żaroodpornym i dodać wszystkie warzywa. Wymieszać, żeby lekko pokryły się olejem. Smażyć na dużym ogniu, często mieszając, 5–10 minut lub aż warzywa się przyrumienią.
4Odsączyć dokładnie morele i pokroić na ćwiartki.
5Wlać bulion warzywny oraz sok z pomarańczy do naczynia i zagotować. Dodać morele, przyprawić pieprzem. Włożyć naczynie żaroodporne do piekarnika i piec 45–60 minut, lub aż warzywa będą miękkie, a płyn stanie się gęstym sosem. Ozdobić natką pietruszki i podawać ze świeżym chrupiącym chlebem.
Porcja dla:
2 osób