10 min.
20 min.
30 min.
Potrawa ta, doprawiona bliskowschodnimi przyprawami, jest pełna warzyw i innych bogatych w błonnik składników. Przechowana przez noc w lodówce i ponownie podgrzana smakuje jeszcze lepiej, dlatego można ją przyrządzić poprzedniego wieczoru. Najlepiej podawać ją z kuskusem.
Składniki:
- 600 ml wrzątku
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- szczypta mielonego kminu rzymskiego
- 200 g porów, przekrojonych wzdłuż na pół, a następnie w plasterki
- 225 g pasternaku, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 600 g dyni, obranej i pokrojonej w 1 cm kostkę
- 400 g zielonej lub żółtej cukinii, pokrojonej w plasterki
- 1 czerwona papryka, posiekana
- 100 g suszonych moreli, pokrojonych
- 400 g fasoli jaś z puszki, osączonej
- szczypta chili (według uznania)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Wlać wrzątek do żaroodpornego naczynia. Dodać kostkę bulionu, kurkumę, mieloną kolendrę oraz kmin rzymski, wymieszać. Dodać pory i pasternak. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na średni, przykryć i gotować przez 5 minut.
2Dodać dynię, cukinię i czerwoną paprykę. Ponownie doprowadzić wywar do wrzenia, dodać morele, fasolę jaś oraz chili i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
3Uprażyć orzeszki piniowe na patelni, cały czas mieszając, aż zaczną się przyrumieniać i wydawać charakterystyczny aromat. Przełożyć na deskę do krojenia i grubo posiekać.
4Spróbować potrawę i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku. Nałożyć do 4 głębokich misek. Przed podaniem posypać posiekanymi orzeszkami piniowymi oraz natką pietruszki lub kolendrą.
Porcja dla:
4 osób