40 min.
60 min.
160 min.
Mniej tradycjna odsłona tego pysznego deseru pochodzącego z kuchni francuskiej. Dodatek przecieru z dyni i szczypta gałki muszkatołowej pozostawiają niezapomniany smak!
Składniki:
- 200 g dyni
- 1 szklanka śmietany tortowej 36%
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
2Dynię pokroić w kostkę, ułożyć na blaszce i piec przez około 20 minut, aż będzie miękka. Odstawić do przestudzenia a następnie rozgnieść na puree.
3Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni C. Natłuścić 4 kokilki.
4W rondelku wymieszać dwa rodzaje śmietany z cukrem, solą, cynamonem i gałką. Gotować na małym ogniu.
5W oddzielnej misce ubić żółtka i stopniowo – po 1 łyżce – dodać połowę gorącego kremu, cały czas ubijając trzepaczką.
6Żółtka dodać do gorącego kremu i, cały czas ubijając trzepaczką, gotować przez 10 minut, aż zgęstnieje. Zestawić z ognia. Dodać przecier z dyni i dobrze wymieszać.
7Krem przełożyć do kokilek, ułożyć dodatkowo na blaszce na którą nalać odrobinę gorącej wody. Wstawić do piekarnika i piec przez 50 minut.
8Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia na co najmniej 1 godzinę.
9Piekarnik rozgrzać na funkcji grill. Krem posypać brązowym cukrem i wstawić pod grill na około 1-2 minuty, aż cukier się rozpuści.
10Podawać z sosem owocowym wedle upodobania.
Porcja dla:
4 osób