Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Prosta do przygotowania i przepyszna fasolka szparagowa. Nieco pikantna, aromatyczna i chrupiąca dzięki migdałom. Ulubione warzywo mojej rodziny!
Składniki:
- 500 g świeżej fasolki szparagowej, umytej i przyciętej
- 2 łyżki masła
- 25 g (1/4 szklanki) migdałów w płatkach
- 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Przygotowanie:
1Włożyć fasolkę do sita do gotowania na parze i postawić na garnku z 2 cm wody. Garnek przykryć i gotować fasolkę, aż będzie miękka, ale wciąż jędrna, około 10 minut. Odcedzić.
2Masło stopić na patelni na średnim ogniu i dodać migdały. Podsmażyć, aż się lekko zrumienią. Doprawić pieprzem cytrynowym. Wrzucić do przypraw fasolkę i wymieszać, by pokryła się sosem.
Porcja dla:
6 osób