Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Fasolkę taką gotuje się krótko i podaje w maślanym sosie bazyliowym z małymi pomidorkami. Jest to najpyszniejsza fasolka na świecie! Jest to też znakomity akcent do każdego posiłku.
Składniki:
- 700 g fasolki szparagowej, przyciętej i pokrojonej na 5 cm kawałki
- 355 ml (1,5 szklanki) wody
- 55 g masła
- 1 łyżka cukru
- 3/4 łyżeczki soli czosnkowej
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1,5 łyżeczki posiekanej świeżej bazylii
- 300 g pomidorów koktajlowych pokrojonych na połówki
Przygotowanie:
1Włożyć fasolkę do dużego garnka i zalać wodą. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Gotować na niewielkim ogniu około 10 minut, aż będzie miękka. Odlać wodę i odstawić.
2Roztopić masło na patelni na średnim ogniu. Rozmieszać w nim cukier, sól czosnkową, pieprz i bazylię. Dodać pomidory i smażyć, delikatnie mieszając. Gdy tylko pomidory zaczną mięknąć, zdjąć z ognia. Wlać sos z pomidorkami na fasolkę i delikatnie wymieszać.
Porcja dla:
6 osób