Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
20 min.

Odkryłam to danie u mojej teściowej w czasie świątecznego rodzinnego posiłku. Jej japońscy przyjaciele, a ma ich wielu, jako że sama jest Japonką, przynieśli wiele wspaniałych dań kuchni japońskiej i ta fasolka stała się jednym z moich ulubionych. Jest lekka i świeża o każdej porze roku.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki oleju sezamowego
  • 450 g świeżej fasolki szparagowej, opłukanej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka prażonych nasion sezamowych

Przygotowanie:

1Nagrzać dużą patelnię lub wok na średnim ogniu. Na gorącą patelnię wlać olej rzepakowy i sezamowy, a następnie wrzucić cała fasolkę. Dobrze wymieszać, aby pokryła się olejem. Gotować, aż nabierze jasnozielonego koloru i lekko się gdzieniegdzie podrumieni, około 10 minut. Zdjąć z ognia i wymieszać z sosem sojowym, po czym przykryć i odstawić na 5 minut. Przełożyć na półmisek lub salaterkę i posypać prażonym sezamem.

Porcja dla:

4 osób