Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Wegetariańska wersja flaczków. Dla mięsożerców można dodać trochę gotowych flaczków wołowych lub pokrojonego w paski kurczaka.
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 500 g boczniaków
- 300 g włoszczyzny mrożonej paski
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- pieprz, sól, imbir, gałka muszkatołowa, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
- 3-4 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Cebulę podsmażyć na patelni na oleju.
2Zagotować bulion. Grzyby pokroić w paseczki (w poprzek blaszek) i wrzucić do gotującego się bulionu.
3Gotować ok. 15 minut, po czym dodać włoszczyznę, podsmażoną na patelni cebulę i przyprawy.
4Zasmażyć mąkę w maśle, a następnie rozprowadzić w zimnej wodzie i dolać do zupy. Gotować jeszcze ok. 5-10 minut
Porcja dla:
3 osób