Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
50 min.

Wegetariańska wersja flaczków. Dla mięsożerców można dodać trochę gotowych flaczków wołowych lub pokrojonego w paski kurczaka.

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 500 g boczniaków
  • 300 g włoszczyzny mrożonej paski
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • pieprz, sól, imbir, gałka muszkatołowa, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
  • 3-4 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Cebulę podsmażyć na patelni na oleju.

2Zagotować bulion. Grzyby pokroić w paseczki (w poprzek blaszek) i wrzucić do gotującego się bulionu.

3Gotować ok. 15 minut, po czym dodać włoszczyznę, podsmażoną na patelni cebulę i przyprawy.

4Zasmażyć mąkę w maśle, a następnie rozprowadzić w zimnej wodzie i dolać do zupy. Gotować jeszcze ok. 5-10 minut

Porcja dla:

3 osób