Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
To popularny francuski przepis, w którym najważniejsze jest użycie calvados dobrej jakości. Podczas zapalania alkoholu trzeba być ostrożnym i mieć pod ręką przykrywkę – w razie czego!
Składniki:
- 1 jabłko
- łyżka osolonego masła
- łyżeczka cukru
- 50 ml calvados
- 1 chochla ciasta na naleśniki
Przygotowanie:
1Jabłko obrać i pokroić na plasterki. Wrzucić na patelnię, dodać łyżkę masła i smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty, aż się przyrumieni. Posypać cukrem.
2Na drugą patelnię wlać chochlę ciasta na naleśniki i smażyć przez kilka minut na średnim ogniu, aż się przyrumieni. Odwrócić naleśnik i smażyć jeszcze przez minutę. Dodać calvados i podpalić. Pozostawić płomień, aby wypalił cały alkohol z patelni, a następnie zagasić. Dodać jabłka, zwinąć naleśnik i podawać.
Porcja dla:
1 osoby