Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

To popularny francuski przepis, w którym najważniejsze jest użycie calvados dobrej jakości. Podczas zapalania alkoholu trzeba być ostrożnym i mieć pod ręką przykrywkę – w razie czego!

Składniki:

  • 1 jabłko
  • łyżka osolonego masła
  • łyżeczka cukru
  • 50 ml calvados
  • 1 chochla ciasta na naleśniki

Przygotowanie:

1Jabłko obrać i pokroić na plasterki. Wrzucić na patelnię, dodać łyżkę masła i smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty, aż się przyrumieni. Posypać cukrem.

2Na drugą patelnię wlać chochlę ciasta na naleśniki i smażyć przez kilka minut na średnim ogniu, aż się przyrumieni. Odwrócić naleśnik i smażyć jeszcze przez minutę. Dodać calvados i podpalić. Pozostawić płomień, aby wypalił cały alkohol z patelni, a następnie zagasić. Dodać jabłka, zwinąć naleśnik i podawać.

Porcja dla:

1 osoby