Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
10 min.

Fondue można przygotować z dowolnego sera, ale moim zdaniem z grojerem smakuje najlepiej. To klasyczny przepis na aromatyczne, pyszne fondue. Doskonałe na imprezy lub chłodne, zimowe wieczory!

Składniki:

  • Niewielki kawałek masła
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 250 ml kirschu (likieru wiśniowego)
  • 300 ml wytrawnego białego wina
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

1W garnku do fondue stopić masło (stawiając go na kuchence) i podsmażyć nieco czosnek (nie powinien się zrumienić!).

2Dodać likier wiśniowy i wino, i zagotować. Dodać sok cytrynowy.

3Starty ser wymieszać z mąką kukurydzianą i dodać do garnka. Stale mieszając stopić ser. Doprawić gałką i pieprzem.

4Kiedy tylko fondue się zagotuje zmniejszyć ogień pod garnkiem, pozostawiając mały ogień tak, żeby fondue się cały czas leciutko bulgotało (w przeciwnym razie zrobi się ciągniste).

5Przestawić garnek na podgrzewacz do fondue. Podawać z pokrojoną w kostkę bagietką.

Porcja dla:

4 osób