10 min.
20 min.
30 min.
Frittata, w Hiszpanii znana jako tortilla, czyli płaski omlet. Tutaj z ziemniakami i papryką. Można podawać na ciepło – na przykład na obiad, albo na zimno jako przekąskę.
Składniki:
- 700 g ziemniaków, przekrojonych wzdłuż na ćwiartki, a następnie w plasterki
- 3 papryki dowolnego koloru, posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule, przekrojone na pół i pokrojone w cienkie plasterki
- 6 jajek
- 4 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
- pieprz
Przygotowanie:
1Wrzucić ziemniaki do garnka z gotującą się wodą. Doprowadzić znów do wrzenia, zmniejszyć ogień. Dodać posiekaną paprykę, gotować na wolnym ogniu 3 minuty. Odcedzić i przykryć, żeby warzywa nie wystygły.
2Rozgrzać na dużym ogniu teflonową patelnię o średnicy 25 cm. Wlać oliwę i rozprowadzić po całej patelni. Kiedy oliwa się rozgrzeje, zmniejszyć gaz. Wrzucić cebulę i obsmażać, często mieszając, około trzy minuty, aż zmięknie.
3Do podsmażonej cebuli dodać ziemniaki z papryką. Smażyć 8 minut, mieszając i przewracając warzywa, aż ziemniaki będą miękkie. Potem zdjąć patelnię z ognia.
4Ubić w dużym naczyniu jajka z natką pietruszki i pieprzem. Przełożyć warzywa łyżką durszlakową do jajek, dokładnie wymieszać. Jeśli kawałki warzyw przywarły do patelni, należy dokładnie ją oczyścić, a przed dalszym smażeniem dodać jeszcze łyżkę oliwy.
5Patelnię z oliwą od smażenia warzyw postawić z powrotem na średnim ogniu. Kiedy patelnia się rozgrzeje, wlać na nią masę jajeczną, rozkładając warzywa równo na całej powierzchni. Smażyć frittatę, poruszając patelnią, 3-4 minuty, aż krawędzie się zetną, a wierzch zacznie się ścinać.
6Rozgrzać opiekacz do najwyższej temperatury. Umieścić patelnię z frittatą pod opiekaczem i opiekać 2 minuty, aż wierzch dobrze się zetnie. Można nakłuć frittatę nożem, aby sprawdzić, czy środek także jest już gotowy.
7Po wyjęciu patelni spod opiekacza odstawić ją na 2 minuty, a potem zsunąć frittatę na talerz. Podawać na gorąco albo na zimno, pokrojoną w trójkąty.
Porcja dla:
4 osób