15 min.
25 min.
40 min.
Frittata to włoski omlet pieczony w piekarniku. Tutaj wersja wiosenna – z boćwiną, czyli młodymi liśćmi buraka. Szybki obiad w dodatku przepyszny!
Składniki:
- 5 łyżek oliwy
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 por, drobno posiekany
- 1 pęczek boćwiny
- 1 łyżka wody (opcjonalnie)
- 6 jajek
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
2Oddzielić łodyżki od liści botwiny. Jedno i drugie posiekać, ale osobno.
3Rozgrzać łyżkę oliwy na patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć ok. 5 minut. Dodać łodyżki botwiny oraz por i smażyć 4 minuty. Po tym czasie dodać liście botwiny i gotować aż zmiękną, w razie potrzeby dodając wodę. Przełożyć na talerz i odstawić, aby ostygło.
4W międzyczasie ubić jajka w dużej misce. Dodać sól, 2 łyżki oliwy z oliwek, pieprz, pieprz cayenne, posiekaną bazylię, pietruszkę i czosnek. Dobrze wymieszać.
5Rękoma odcisnąć płyn z mieszaniny warzyw, a następnie wymieszać je z ubitymi jajkami.
6Do naczynia żaroodpornego lub żeliwnej patelni wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i rozgrzać na kuchence. Wlać mieszaninę jajeczną. Kiedy masa zacznie gęstnieć, podnosić nieco krawędzie omletu, aby płynna masa jajeczna mogła spłynąć na dno naczynia.
7Udekorować z wierzchu plastrami pomidora i bazylią.
8Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 7-10 minut, aż się całkiem zetnie i nieco przyrumieni.
Porcja dla:
4 osób