Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
45 min.

Taki omlet z dodatkami to pyszne bezmięsne danie główne, które smakuje równie dobrze na gorąco, jak i na zimno. Ten przepis można uzupełniać o dowolne składniki, więc jest dobry dla osób, które lubią wykorzystywać resztki. Frittatę najlepiej podawać z grzankami z chleba razowego oraz pokrojonymi w plasterki pomidorami lub z sałatą.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków pokrojonych w małą kostkę
  • 225 g liści młodego szpinaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 czerwona papryka pokrojona w cienkie paski
  • 5–6 cebulek dymek pokrojonych w cienkie plasterki
  • 5 jajek
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Gotować ziemniaki przez 5–6 minut, aż będą prawie miękkie. Włożyć szpinak do garnka do gotowania na parze bądź do durszlaka i gotować nad ziemniakami przez 5 minut, aż liście szpinaku się skurczą. Odcedzić ziemniaki. Grzbietem łyżki wycisnąć nadmiar wilgoci ze szpinaku, a potem go posiekać.

2Podgrzać oliwę na teflonowej patelni o średnicy około 25 cm. Wrzucić paprykę i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Dodać ziemniaki oraz dymkę i smażyć przez 2 minuty.

3W dużej misce roztrzepać jajka, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać ze szpinakiem. Z patelni wyciągnąć łyżką cedzakową połowę warzyw i dodać do jajek. Mieszać całość przez chwilę, a następnie wlać na patelnię z oliwą. Przykryć i smażyć, nie mieszając, przez 6 minut, aż omlet niemal się zetnie, lecz z wierzchu pozostanie dość miękki.

4Piekarnik rozgrzać na funkcji grill.

5Posypać frittatę parmezanem i wstawić do piekarnika. Piec przez 3–4 minuty, aż się przyrumieni. Pokroić na ćwiartki lub trójkątne kawałki i podawać.

Porcja dla:

4 osób