20 min.
25 min.
45 min.
Taki omlet z dodatkami to pyszne bezmięsne danie główne, które smakuje równie dobrze na gorąco, jak i na zimno. Ten przepis można uzupełniać o dowolne składniki, więc jest dobry dla osób, które lubią wykorzystywać resztki. Frittatę najlepiej podawać z grzankami z chleba razowego oraz pokrojonymi w plasterki pomidorami lub z sałatą.
Składniki:
- 500 g ziemniaków pokrojonych w małą kostkę
- 225 g liści młodego szpinaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 czerwona papryka pokrojona w cienkie paski
- 5–6 cebulek dymek pokrojonych w cienkie plasterki
- 5 jajek
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Gotować ziemniaki przez 5–6 minut, aż będą prawie miękkie. Włożyć szpinak do garnka do gotowania na parze bądź do durszlaka i gotować nad ziemniakami przez 5 minut, aż liście szpinaku się skurczą. Odcedzić ziemniaki. Grzbietem łyżki wycisnąć nadmiar wilgoci ze szpinaku, a potem go posiekać.
2Podgrzać oliwę na teflonowej patelni o średnicy około 25 cm. Wrzucić paprykę i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Dodać ziemniaki oraz dymkę i smażyć przez 2 minuty.
3W dużej misce roztrzepać jajka, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać ze szpinakiem. Z patelni wyciągnąć łyżką cedzakową połowę warzyw i dodać do jajek. Mieszać całość przez chwilę, a następnie wlać na patelnię z oliwą. Przykryć i smażyć, nie mieszając, przez 6 minut, aż omlet niemal się zetnie, lecz z wierzchu pozostanie dość miękki.
4Piekarnik rozgrzać na funkcji grill.
5Posypać frittatę parmezanem i wstawić do piekarnika. Piec przez 3–4 minuty, aż się przyrumieni. Pokroić na ćwiartki lub trójkątne kawałki i podawać.
Porcja dla:
4 osób