Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Miałam dużo dyni piżmowej i postanowiłam ją upiec jak frytki. Wyszły pyszne, słodko-słone. Można dodać innych przypraw, ale trzeba pamiętać, żeby je solić dopiero po wyjęciu z piekarnika, inaczej wyjdą miękkie, a nie chrupiące.

Składniki:

  • 1/2 dyni piżmowej (lub innej)
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

2Dynię umyć i obrać. Wydrążyć miękki miąższ i pestki. Twardy miąższ pokroić w paski grubości ok. 0,5 cm. (Im frytki będą cieńsze, tym się będą krócej piec i będą bardziej przypieczone.)

3Pokrojoną dynię wyłożyć na dużą blachę skropioną oliwą. Oprószyć czosnkiem i oregano, wymieszać, aby dynia porządnie pokryła się oliwą i ziołami.

4Piec przez ok. 20 minut, w międzyczasie raz delikatnie przemieszać. (Cieńsze frytki będą gotowe szybciej – trzeba ich pilnować żeby się nie przypaliły.)

5Wyjąć z piekarnika, posolić i podawać.

Porcja dla:

4 osób