15 min.
20 min.
35 min.
Miałam dużo dyni piżmowej i postanowiłam ją upiec jak frytki. Wyszły pyszne, słodko-słone. Można dodać innych przypraw, ale trzeba pamiętać, żeby je solić dopiero po wyjęciu z piekarnika, inaczej wyjdą miękkie, a nie chrupiące.
Składniki:
- 1/2 dyni piżmowej (lub innej)
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki oregano
- sól do smaku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
2Dynię umyć i obrać. Wydrążyć miękki miąższ i pestki. Twardy miąższ pokroić w paski grubości ok. 0,5 cm. (Im frytki będą cieńsze, tym się będą krócej piec i będą bardziej przypieczone.)
3Pokrojoną dynię wyłożyć na dużą blachę skropioną oliwą. Oprószyć czosnkiem i oregano, wymieszać, aby dynia porządnie pokryła się oliwą i ziołami.
4Piec przez ok. 20 minut, w międzyczasie raz delikatnie przemieszać. (Cieńsze frytki będą gotowe szybciej – trzeba ich pilnować żeby się nie przypaliły.)
5Wyjąć z piekarnika, posolić i podawać.
Porcja dla:
4 osób