Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
25 min.

Prosty i pyszny dodatek do dań, który wspaniale komponuje się z pieczenią, kotletami i gulaszami. Można użyć małych, mini-marchewek i udekorować posiekanymi świeżymi ziołami.

Składniki:

  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 ml wody
  • sól
  • 300 g marchewek, obranych i pokrojonych na grube plastry
  • grubo posiekana natka pietruszki (do dekoracji)

Przygotowanie:

1Na patelni stopić masło na średnim ogniu. Dodać cukier, mieszać przez minutę i pozwolić, aby się skarmelizował. Dodać wodę i odrobinę soli.

2Dodać marchew i podsmażać przez 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli woda za szybko wyparuje – dodać nieco więcej.

3Marchewki są gotowe kiedy są miękkie (al dente), a w patelni nie zostało już prawie wody. Przed podaniem posypać natkę pietruszki.

Porcja dla:

2 osób