Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Prosty i pyszny dodatek do dań, który wspaniale komponuje się z pieczenią, kotletami i gulaszami. Można użyć małych, mini-marchewek i udekorować posiekanymi świeżymi ziołami.
Składniki:
- 30 g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 60 ml wody
- sól
- 300 g marchewek, obranych i pokrojonych na grube plastry
- grubo posiekana natka pietruszki (do dekoracji)
Przygotowanie:
1Na patelni stopić masło na średnim ogniu. Dodać cukier, mieszać przez minutę i pozwolić, aby się skarmelizował. Dodać wodę i odrobinę soli.
2Dodać marchew i podsmażać przez 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli woda za szybko wyparuje – dodać nieco więcej.
3Marchewki są gotowe kiedy są miękkie (al dente), a w patelni nie zostało już prawie wody. Przed podaniem posypać natkę pietruszki.
Porcja dla:
2 osób