Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
55 min.

Gnocchi podaje się zwykle z sosem, który zawiera dużo sera i masła. My przyrządzimy je według innego, zdrowszego przepisu, ale nadal będą bardzo smaczne. Użyjemy jedynie odrobiny masła, sera i oliwy z oliwek, doprawiając cynamonem i szałwią, a podamy z lekko podsmażonym szpinakiem i groszkiem.

Składniki:

  • 750 ml chudego mleka
  • 150 g semoliny
  • 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii (lub 1 łyżeczka suszonej)
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 30 g masła
  • 1 duże jajko, ubite
  • 55 g świeżo startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 220°C i nasmarować formę.

2Zagotować mleko w dużym teflonowym rondlu. Zdjąć z ognia i cały czas mieszając, powoli wsypywać semolinę. Postawić rondel z powrotem na ogniu. Dodać szałwię, cynamon oraz sól i pieprz do smaku. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 1–2 minuty, aż ciasto zrobi się bardzo gęste.

3Zdjąć z ognia, dodać masło i ubić mikserem. Odstawić, by ciasto lekko przestygło. Dodać jajko oraz 3/4 parmezanu. Ubić mikserem.

4Przelać ciasto do nasmarowanej formy i rozprowadzić mokrą łopatką tak, by miało grubość 1 cm. Odczekać 5 minut, aż przestygnie, a następnie pokroić na kwadraty o boku 5 cm.

5Posmarować płaskie, żaroodporne naczynie odrobiną oliwy i ułożyć na dnie kwadraty gnocchi w jednej warstwie tak, by zachodziły nieco na siebie. Skropić resztą oliwy i posypać resztą parmezanu. Piec 20–25 minut, aż lekko się przyrumienią i stwardnieją na wierzchu. Tuż przed końcem pieczenia gnocchi przygotować smażony szpinak.

6Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Dodać czosnek i cebulę dymkę i smażyć 1 minutę. Dodać mrożony lub świeży groszek. Podgrzewać 2–3 minuty, cały czas mieszając, aż groszek całkowicie się rozmrozi. Dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem do smaku. Smażyć 2–3 minuty, mieszając, aż groszek będzie gorący, a szpinak lekko się skurczy.

7Przybrać szpinak z groszkiem cząstkami cytryny lub limonki, by można było skropić warzywa ich sokiem. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób