Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Prosty przepis na kluski z ziemniaków, mąki i jajka. Gnochci to włoska odmiana kopytek 🙂 Zobaczcie nasz przepis video z tym daniem.
Składniki:
- 2 ziemniaki
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
Przygotowanie:
1W dużym garnku zagotować wodę. Obrać ziemniaki i gotować, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane, ok. 15 minut. Odcedzić, ostudzić i rozgnieść widelcem lub ubijaczką do ziemniaków.
2Wymieszać rozgniecione ziemniaki z mąką i jajkiem. Wyrabiać, aż z ciasta uformuje się kula. Nabierać nieduże porcje ciasta i formować w długie węże. Kłaść na powierzchni posypanej mąką. Pokroić węże na kawałki szerokości 1,5 cm.
3W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Nakładać kluski na wrzątek i gotować przez 3 do 5 minut – aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzić i podawać z ulubionym sosem.
Porcja dla:
4 osób