Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
90 min.
90 min.
Całkowity czas:
95 min.
95 min.
Sentymentalny smakołyk. Moja mama i ja robiłyśmy ją, kiedy miałam 7 lat i to zawsze było częścią naszych wakacji. Fajny przepis do wykonania z dziećmi. Wolnowar zachowa ciepło gdy herbata będzie podawana.
Składniki:
- 3300 ml wody
- 335 g żurawiny
- 400 g (2 szkl.) cukru
- 2 pomarańcze, wyciśnięte
- 2 cytryny, wyciśnięte
- 12 całych goździków
- 2 laski cynamonu
Przygotowanie:
1W dużym garnku wymieszać wodę z żurawiną. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Dodać cukier, sok pomarańczowy, sok z cytryny, goździki i laski cynamonu. Przykryć i zaparzać przez 1 godzinę.
Porcja dla:
14 osób