Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
95 min.

Sentymentalny smakołyk. Moja mama i ja robiłyśmy ją, kiedy miałam 7 lat i to zawsze było częścią naszych wakacji. Fajny przepis do wykonania z dziećmi. Wolnowar zachowa ciepło gdy herbata będzie podawana.

Składniki:

  • 3300 ml wody
  • 335 g żurawiny
  • 400 g (2 szkl.) cukru
  • 2 pomarańcze, wyciśnięte
  • 2 cytryny, wyciśnięte
  • 12 całych goździków
  • 2 laski cynamonu

Przygotowanie:

1W dużym garnku wymieszać wodę z żurawiną. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Dodać cukier, sok pomarańczowy, sok z cytryny, goździki i laski cynamonu. Przykryć i zaparzać przez 1 godzinę.

Porcja dla:

14 osób