Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
35 min.

Pyszny dodatek do obiadu. Młoda biała kapusta z dodatkiem śmietany. Najbardziej lubię ją ze smażonymi kotletami lub rybą i koniecznie z ziemniakami.

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty
  • 1 łyżka soli
  • 1 cebula
  • 3 łyżeczki masła
  • 1/2 cytyny
  • 2-3 łyżki śmietany

Przygotowanie:

1Kapustę pokroić na cienkie paski, włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody, posolić i ugotować do miękości.

2Ugotowaną kapustę odsączyć na sitku.

3Cebulę pokroić w kostkę.

4Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulę. Dodać kapustę i skropić sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Wymieszać i smażyć przez 2-3 minuty.

5Na końcu dodać śmietanę, wymieszać i podawać.

Porcja dla:

4 osób