Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Lekki grecki sos tzatziki na bazie jogurtu naturalnego. Pycha! Idealnie nada się również do grillowych przekąsek 🙂

Składniki:

  • 300 g świeżego ogórka
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • 2 szt. (po 150 g każdy) jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 1 średni pęczek koperku
  • 4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

1Ogórki umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubym oczku. Posolić, wymieszać i odstawić na 15 minut.

2Gdy ogórki puszczą sok, dokładnie je odcisnąć i dodać do jogurtu, sok wylać. Dodać również pokrojony koperek, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i szczyptę cukru do smaku.

3Całość dokładnie wymieszać. Smacznego!

Porcja dla:

4 osób