Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Lekki grecki sos tzatziki na bazie jogurtu naturalnego. Pycha! Idealnie nada się również do grillowych przekąsek 🙂
Składniki:
- 300 g świeżego ogórka
- sól, pieprz, cukier do smaku
- 2 szt. (po 150 g każdy) jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1 średni pęczek koperku
- 4 ząbki czosnku
Przygotowanie:
1Ogórki umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubym oczku. Posolić, wymieszać i odstawić na 15 minut.
2Gdy ogórki puszczą sok, dokładnie je odcisnąć i dodać do jogurtu, sok wylać. Dodać również pokrojony koperek, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i szczyptę cukru do smaku.
3Całość dokładnie wymieszać. Smacznego!
Porcja dla:
4 osób