05 min.
140 min.
745 min.
To obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole u mojej babci. Uwielbiam ten groch, choć jem go tylko raz w roku! Na pewno smakowałby równie wspaniale do zwykłego obiadu 🙂
Składniki:
- 500 g suchego grochu całego (niełuskanego)
- 250 g słoniny
- kilka kropel maggi
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Groch opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Odstawić na noc.
2Na drugi dzień wylać wodę z garnka i wlać świeżą. Gotować groch powoli na małym ogniu aż będzie miękki (co najmniej 2 godziny). Woda ma się prawie całkowicie wygotować. Resztę wody odcedzić.
3Gdy groch się gotuje przygotować skwarki: pokroić słoninę w małą kostkę i smażyć na patelni na średnim ogniu. Smażyć tak długo, aż skwarki będą z każdej strony przyrumienione i staną się bardzo małe.
4Ugotowany i odcedzony groch polać tłuszczykiem ze skwarkami. Skropić maggi i doprawić pieprzem do smaku.
Porcja dla:
6 osób