Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
85 min.

Gruszki, migdały i czekolada to pyszne połączenie, dlatego te naleśniki tworzą smakowity deser, świetny na specjalne okazje. Zawiera on znacznie mniej tłuszczów i cukrów niż inne podobne desery, ale ma bogaty smak. Naleśniki do tej potrawy można przygotować wcześniej i zamrozić.

Składniki:

  • 115 g mąki
  • 1 jajko
  • 300 ml mleka 2,0%
  • 1 łyżka oleju
  • 115 g kremowego białego serka
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 1 łyżka cukru
  • ¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 5 dojrzałych gruszek deserowych
  • sok z cytryny
  • cukier puder

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 200°C. Włożyć składniki ciasta do robota kuchennego lub blendera i zmiksować na jednolitą masę. Można też ubić wszystko razem, stopniowo dodając mleko. Wlać do dzbanka i odstawić na 30 minut.

2Nagrzać 15-cm patelnię na naleśniki i polać kilkoma kroplami oleju. Nalać łyżkę ciasta i przechylać patelnię, aż ciasto równo rozleje się po dnie. Smażyć, aż spód naleśnika będzie brązowy, obrócić na drugą stronę i smażyć 10 sekund. Przenieść na talerz. Usmażyć 12 naleśników. Przenieść je na talerz, poprzekładać pergaminem. Odstawić na bok.

3Przyrządzić nadzienie. Wymieszać w misce serek, migdały, cukier i ekstrakt migdałowy. Obrać gruszki, podzielić na ćwiartki. Pokroić 4 owoce w małą kostkę, a ostatni na plasterki i pokropić sokiem z cytryny, żeby się nie odbarwił.

4Nałożyć łyżkę mieszanki migdałowej na jedną z ćwiartek każdego naleśnika i dodać łyżkę kostek z gruszki. Zawinąć naleśniki, nadając im kształt trójkątów, które zapobiegną wypadaniu nadzienia. Położyć na natłuszczonej formie do pieczenia, posypać solidnie cukrem pudrem i piec 8–10 minut.

5Przygotować sos czekoladowy. Wrzucić czekoladę, cukier i wlać 5 łyżek wody do rondla i ostrożnie podgrzewać, aż czekolada się roztopi, a cukier rozpuści. Gotować 5 minut lub do chwili, aż sos będzie jednolity.

6Podawać naleśniki na oddzielnych talerzach, polane sosem czekoladowym. Ułożyć plasterki gruszek obok naleśników i podawać.

Porcja dla:

6 osób