45 min.
10 min.
85 min.
Gruszki, migdały i czekolada to pyszne połączenie, dlatego te naleśniki tworzą smakowity deser, świetny na specjalne okazje. Zawiera on znacznie mniej tłuszczów i cukrów niż inne podobne desery, ale ma bogaty smak. Naleśniki do tej potrawy można przygotować wcześniej i zamrozić.
Składniki:
- 115 g mąki
- 1 jajko
- 300 ml mleka 2,0%
- 1 łyżka oleju
- 115 g kremowego białego serka
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 1 łyżka cukru
- ¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 5 dojrzałych gruszek deserowych
- sok z cytryny
- cukier puder
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 200°C. Włożyć składniki ciasta do robota kuchennego lub blendera i zmiksować na jednolitą masę. Można też ubić wszystko razem, stopniowo dodając mleko. Wlać do dzbanka i odstawić na 30 minut.
2Nagrzać 15-cm patelnię na naleśniki i polać kilkoma kroplami oleju. Nalać łyżkę ciasta i przechylać patelnię, aż ciasto równo rozleje się po dnie. Smażyć, aż spód naleśnika będzie brązowy, obrócić na drugą stronę i smażyć 10 sekund. Przenieść na talerz. Usmażyć 12 naleśników. Przenieść je na talerz, poprzekładać pergaminem. Odstawić na bok.
3Przyrządzić nadzienie. Wymieszać w misce serek, migdały, cukier i ekstrakt migdałowy. Obrać gruszki, podzielić na ćwiartki. Pokroić 4 owoce w małą kostkę, a ostatni na plasterki i pokropić sokiem z cytryny, żeby się nie odbarwił.
4Nałożyć łyżkę mieszanki migdałowej na jedną z ćwiartek każdego naleśnika i dodać łyżkę kostek z gruszki. Zawinąć naleśniki, nadając im kształt trójkątów, które zapobiegną wypadaniu nadzienia. Położyć na natłuszczonej formie do pieczenia, posypać solidnie cukrem pudrem i piec 8–10 minut.
5Przygotować sos czekoladowy. Wrzucić czekoladę, cukier i wlać 5 łyżek wody do rondla i ostrożnie podgrzewać, aż czekolada się roztopi, a cukier rozpuści. Gotować 5 minut lub do chwili, aż sos będzie jednolity.
6Podawać naleśniki na oddzielnych talerzach, polane sosem czekoladowym. Ułożyć plasterki gruszek obok naleśników i podawać.
Porcja dla:
6 osób