06 min.
12 min.
18 min.
Bardzo łatwy, uniwersalny przepis na bagietkę z pesto. Jeden z moich najbardziej popularnych przepisów! Doskonały na składkowe party lub jako dodatek do zupy czy sałaty. Wypróbuj również z pesto z suszonych pomidorów!
Składniki:
- 1 bagietka pokrojona na kromki
- 160 ml (2/3 szklanki) majonezu
- 75 g (1/3 szklanki) pesto z bazylii
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 40 g (1/2 szklanki) świeżo startego parmezanu
- szczypta soli do smaku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik na funkcji „grill” lub „grzanie od góry”. Ułożyć kromki bułki w jednej warstwie na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 5 do 8 minut, aż lekko się zrumienią po jednej stronie. Uważać, aby się nie przypaliły. Wyjąć z piekarnika i poprzewracać na drugą stronę.
2Ustawić temperaturę piekarnika na 175°C. W małej misce wymieszać majonez z pesto, czosnkiem, parmezanem i solą. Rozsmarować równomiernie na kromkach.
3Piec w nagrzanym piekarniku przez 6 do 8 minut, a następnie nastawić piekarnik na grzanie od góry i wstawić tacę z grzankami na chwilę na górną półkę, aż nabiorą złotego koloru i pojawią się na nich bąbelki. Przed podaniem pozostawić na chwilę do przestygnięcia.
Porcja dla:
8 osób