Czas przygotowania:
06 min.
Czas gotowania:
12 min.
Całkowity czas:
18 min.

Bardzo łatwy, uniwersalny przepis na bagietkę z pesto. Jeden z moich najbardziej popularnych przepisów! Doskonały na składkowe party lub jako dodatek do zupy czy sałaty. Wypróbuj również z pesto z suszonych pomidorów!

Składniki:

  • 1 bagietka pokrojona na kromki
  • 160 ml (2/3 szklanki) majonezu
  • 75 g (1/3 szklanki) pesto z bazylii
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 40 g (1/2 szklanki) świeżo startego parmezanu
  • szczypta soli do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik na funkcji „grill” lub „grzanie od góry”. Ułożyć kromki bułki w jednej warstwie na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 5 do 8 minut, aż lekko się zrumienią po jednej stronie. Uważać, aby się nie przypaliły. Wyjąć z piekarnika i poprzewracać na drugą stronę.

2Ustawić temperaturę piekarnika na 175°C. W małej misce wymieszać majonez z pesto, czosnkiem, parmezanem i solą. Rozsmarować równomiernie na kromkach.

3Piec w nagrzanym piekarniku przez 6 do 8 minut, a następnie nastawić piekarnik na grzanie od góry i wstawić tacę z grzankami na chwilę na górną półkę, aż nabiorą złotego koloru i pojawią się na nich bąbelki. Przed podaniem pozostawić na chwilę do przestygnięcia.

Porcja dla:

8 osób