20 min.
03 min.
23 min.
Jest wiele sposobów przyrządzania grzanek z serem. Do przygotowania grzanek według naszego przepisu potrzebny jest dojrzały, ostry cheddar zagęszczony tartą bułką, który nakłada się na krążki czerwonej cebuli ułożonej na kromkach pieczywa. Przekąska ta doskonale smakuje z sałatką ze szpinaku, jabłka i selera.
Składniki:
- 90 ml półtłustego mleka
- ½ łyżeczki mielonej gorczycy
- 125 g dojrzałego sera cheddar, startego
- 40 g świeżo startej pełnoziarnistej bułki
- 4 kromki pełnoziarnistego chleba
- 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie krążki
Przygotowanie:
1Mocno rozgrzać grill. Wlać mleko do małego rondla o grubym dnie, wsypać mieloną gorczycę i wrzucić ser. Gotować na delikatnym ogniu cały czas mieszając, aż ser się roztopi i masa będzie gładka. Zdjąć z ognia i wsypać tartą bułkę. Schłodzić 3–4 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje i będzie nadawać się do smarowania.
2Ułożyć kromki chleba na grillu i opiec z obu stron.
3Podczas gdy tosty się pieką, przygotować sałatkę. Wlać do salaterki olej słonecznikowy, olej z orzechów włoskich lub laskowych, czerwony ocet winny, wsypać mak i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać, aby składniki się połączyły. Dodać szpinak, jabłka i seler, ale nie mieszać.
4Położyć na tostach krążki cebuli, nałożyć masę serową i rozsmarować ją na całej powierzchni. Położyć z powrotem na grillu i opiekać 2–3 minuty, aż ser się przyrumieni i pojawią się na nim pęcherzyki powietrza. Wymieszać sałatkę i podawać z grzankami.
Porcja dla:
4 osób