25 min.
15 min.
40 min.
Oto wegetariańskie hamburgery z pełnych białka i błonnika składników: orzechów brazylijskich i czerwonej fasoli kidney. Zdrowe i smaczne!
Składniki:
- 125 g orzechów brazylijskich
- 2 marchewki, pokrojone na kawałki
- 25 g natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- paseczki skórki z 1 cytryny
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 400 g czerwonej fasoli kidney z puszki, odsączonej i wypłukanej
- 4 cebulki dymki
- 2 łyżki oleju
- 2 jabłka, pokrojone na ćwiartki
- 50 g suszonych moreli, posiekanych
- 4 łyżki sosu chutney z mango
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
1Rozgrzać opiekacz do wysokiej temperatury i umieścić ruszt w najniższym położeniu. Wyłożyć blachę folią aluminiową i natłuścić lekko oliwą. Zmiksować w malakserze orzechy, marchewkę, natkę, czosnek, skórkę z cytryny i kolendrę. Dodać fasolę i dymkę i jeszcze chwilę miksować. Przyprawić do smaku.
2Podzielić masę na 4 części, z każdej uformować hamburgera o średnicy około 10 cm i grubości 2 cm, ułożyć na blasze (hamburgery można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, surowe lub upieczone).
3Posmarować hamburgery połową oleju, opiekać przez 5 minut, aż mocno się zrumienią i zaczną skwierczeć. Przewrócić, posmarować resztą oleju i opiekać jeszcze przez 5 minut. Zmniejszyć temperaturę opiekacza do średniej i jeszcze raz przewrócić hamburgery (mogą pękać i tracić kształt – należy je wówczas uklepywać). Opiekać jeszcze przez 5 minut, jeśli trzeba – poprawić kształt i odstawić na 2-3 minuty, aby nieco stwardniały.
4Zetrzeć jabłka na grubej tarce. Dodać do nich morele, sos chutney, sok z cytryny, wymieszać. Opiec bułki od przeciętej strony.
5Nałożyć trochę rukoli i plasterków ogórka, hamburgery oraz sos chutney i kilka plasterków czerwonej cebuli na spód każdej bułki. Przykryć górnymi częściami i podawać z resztą sosu chutney oraz sałatą.
Porcja dla:
4 osób