Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
40 min.

Oto wegetariańskie hamburgery z pełnych białka i błonnika składników: orzechów brazylijskich i czerwonej fasoli kidney. Zdrowe i smaczne!

Składniki:

  • 125 g orzechów brazylijskich
  • 2 marchewki, pokrojone na kawałki
  • 25 g natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • paseczki skórki z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 400 g czerwonej fasoli kidney z puszki, odsączonej i wypłukanej
  • 4 cebulki dymki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jabłka, pokrojone na ćwiartki
  • 50 g suszonych moreli, posiekanych
  • 4 łyżki sosu chutney z mango
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

1Rozgrzać opiekacz do wysokiej temperatury i umieścić ruszt w najniższym położeniu. Wyłożyć blachę folią aluminiową i natłuścić lekko oliwą. Zmiksować w malakserze orzechy, marchewkę, natkę, czosnek, skórkę z cytryny i kolendrę. Dodać fasolę i dymkę i jeszcze chwilę miksować. Przyprawić do smaku.

2Podzielić masę na 4 części, z każdej uformować hamburgera o średnicy około 10 cm i grubości 2 cm, ułożyć na blasze (hamburgery można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, surowe lub upieczone).

3Posmarować hamburgery połową oleju, opiekać przez 5 minut, aż mocno się zrumienią i zaczną skwierczeć. Przewrócić, posmarować resztą oleju i opiekać jeszcze przez 5 minut. Zmniejszyć temperaturę opiekacza do średniej i jeszcze raz przewrócić hamburgery (mogą pękać i tracić kształt – należy je wówczas uklepywać). Opiekać jeszcze przez 5 minut, jeśli trzeba – poprawić kształt i odstawić na 2-3 minuty, aby nieco stwardniały.

4Zetrzeć jabłka na grubej tarce. Dodać do nich morele, sos chutney, sok z cytryny, wymieszać. Opiec bułki od przeciętej strony.

5Nałożyć trochę rukoli i plasterków ogórka, hamburgery oraz sos chutney i kilka plasterków czerwonej cebuli na spód każdej bułki. Przykryć górnymi częściami i podawać z resztą sosu chutney oraz sałatą.

Porcja dla:

4 osób