Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
70 min.

Urzekają słodyczą. Uwielbiam 🙂

Składniki:

  • 100 ml białego octu winnego
  • 1 pomarańcza
  • 2 liście laurowe
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • słoik lub puszka zielonych hiszpańskich oliwek
  • 3 dojrzałe figi pokrojone na plasterki

Przygotowanie:

1Wlej ocet do rondelka.

2Odkrój trzy lub cztery paski skórki z pomarańczy, za pomocą ostrego noża lub skrobaczki do warzyw. Pokrój je na drobne kawałki i dodaj do octu razem z liśćmi laurowymi.

3Wyciśnij sok pomarańczowy i wlej do rondelka. Podgrzej i duś na małym ogniu, aż płyn zredukuje się o połowę.

4Wlej oliwę z oliwek i miód do mikstury z octu i pomarańczy, dodaj oliwki i figi. Wymieszaj delikatnie i pozostaw w powstałej marynacie 20-30 minut przed podaniem.

5Alternatywnie, przykryj i przechowuj w lodówce do 3 godzin.

Porcja dla:

4 osób