Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Urzekają słodyczą. Uwielbiam 🙂
Składniki:
- 100 ml białego octu winnego
- 1 pomarańcza
- 2 liście laurowe
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- słoik lub puszka zielonych hiszpańskich oliwek
- 3 dojrzałe figi pokrojone na plasterki
Przygotowanie:
1Wlej ocet do rondelka.
2Odkrój trzy lub cztery paski skórki z pomarańczy, za pomocą ostrego noża lub skrobaczki do warzyw. Pokrój je na drobne kawałki i dodaj do octu razem z liśćmi laurowymi.
3Wyciśnij sok pomarańczowy i wlej do rondelka. Podgrzej i duś na małym ogniu, aż płyn zredukuje się o połowę.
4Wlej oliwę z oliwek i miód do mikstury z octu i pomarańczy, dodaj oliwki i figi. Wymieszaj delikatnie i pozostaw w powstałej marynacie 20-30 minut przed podaniem.
5Alternatywnie, przykryj i przechowuj w lodówce do 3 godzin.
Porcja dla:
4 osób