Czas przygotowania:
05 min.
Całkowity czas:
05 min.

Jest to bezwzględnie najlepszy znany mi przepis na hummus. Doskonale smakuje z opieczonym chlebem pita. Amatorzy ostrzejszego smaku mogą dodać więcej soku z cytryny.

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 450 g czarnej fasoli w puszce, płyn odcedzić do miseczki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki pasty tahini
  • 0,75 łyżeczki mielonego kuminu

Przygotowanie:

1Do miski robota kuchennego wycisnąć przez praskę czosnek, dodać czarną fasolę, 2 łyżki płynu z puszki z fasolą, 2 łyżki soku z cytryny, pastę tahini, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki soli oraz 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne. Miksować pastę, aż będzie gładka, w miarę potrzeby spychając ją łyżeczką w dół z brzegów miski. Doprawić do smaku i ewentualnie dodać więcej płynu. Udekorować papryką i oliwkami.

Porcja dla:

8 osób