Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
16 min.
Całkowity czas:
36 min.

Hummus nie musi być tradycyjny. Tutaj przepis na hummus ze smażonym czosnkiem, aromatyczny, a zarazem delikatny w smaku. Można go oprószyć pieprzem cayenne, a będzie ostrzejszy.

Składniki:

  • 275 g obranych ząbków czosnku
  • 240 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka nasion kuminu
  • 950 g ciecierzycy, nieodcedzonej
  • 160 g tahini
  • 120 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej

Przygotowanie:

1Włożyć czosnek do rondelka, dodać tyle oleju, żeby zaledwie przykrywał czosnek. Podgrzewać na średnim ogniu, aż olej zacznie się delikatnie gotować. Zmniejszyć ogień i smażyć dalej, mieszając co 3-4 minuty, aż czosnek się przyrumieni i będzie jasnobrązowy (zajmie to ok. 10-15 minut). Zdjąć z ognia i odcedzić czosnek, odlewając olej do osobnej miseczki aby ostygł.

2Na małym ogniu ustawić małą patelnię i wrzucić na nią kumin. Prażyć ok. 1-2 minuty, aż zacznie wydzielać aromat. Przełożyć do moździerza lub młynka i zmielić na proszek.

3Odcedzić ciecierzycę, odlewając do osobnej miseczki 2-3 łyżki płynu.

4Do naczynia robota kuchennego włożyć 1/4 czosnku, zmielony kumin, dodać sok z cytryny i sól. Miksować, rozrzedzając odłożonym płynem z ciecierzycy i 1-3 łyżkami oleju czosnkowego. Hummus ma być na końcu gładki.

Porcja dla:

10 osób