20 min.
16 min.
36 min.
Hummus nie musi być tradycyjny. Tutaj przepis na hummus ze smażonym czosnkiem, aromatyczny, a zarazem delikatny w smaku. Można go oprószyć pieprzem cayenne, a będzie ostrzejszy.
Składniki:
- 275 g obranych ząbków czosnku
- 240 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżka nasion kuminu
- 950 g ciecierzycy, nieodcedzonej
- 160 g tahini
- 120 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
Przygotowanie:
1Włożyć czosnek do rondelka, dodać tyle oleju, żeby zaledwie przykrywał czosnek. Podgrzewać na średnim ogniu, aż olej zacznie się delikatnie gotować. Zmniejszyć ogień i smażyć dalej, mieszając co 3-4 minuty, aż czosnek się przyrumieni i będzie jasnobrązowy (zajmie to ok. 10-15 minut). Zdjąć z ognia i odcedzić czosnek, odlewając olej do osobnej miseczki aby ostygł.
2Na małym ogniu ustawić małą patelnię i wrzucić na nią kumin. Prażyć ok. 1-2 minuty, aż zacznie wydzielać aromat. Przełożyć do moździerza lub młynka i zmielić na proszek.
3Odcedzić ciecierzycę, odlewając do osobnej miseczki 2-3 łyżki płynu.
4Do naczynia robota kuchennego włożyć 1/4 czosnku, zmielony kumin, dodać sok z cytryny i sól. Miksować, rozrzedzając odłożonym płynem z ciecierzycy i 1-3 łyżkami oleju czosnkowego. Hummus ma być na końcu gładki.
Porcja dla:
10 osób